Visar inlägg från mars 2014

Tillbaka till bloggens startsida

Vårtjutet

Nu om inte förr är det dags för mitt vårtjut, går inte att hålla tillbaka!!!! Visar
lite bilder från gårdagens härliga skogspromenad i strålande sol.

 

Min syster lyckades fånga en fågel på bild. Tror att det var en duva som kurrade uppe i trädet.


Vi har länge sökt nya stolar till balkongen och visste precis hur den skulle se ut men det har varit ett sökande tills en tjej på en blogg var så lycklig över några stolar från Ikea. Häpnade över att den perfekta stolen fanns några km härifrån. Tog genast bussen dit eftersom de bara vägde 7 kg och varsin kartong skulle vi nog lyckas ta hem. Men för en gångs skull var den monterad så det gick sämre. Dagen därpå lånade vi bilen av min svärson och nu står stolarna hemma och passar bra in på bordsordet ;-)


Satte också upp kristaller som ger så vackra regnbågsfärger på den tråkiga tegelväggen.När vi ändå hade bilen tog vi en tur förbi Plantagen och hittade de ljuvligaste "ranunklar" i vitt och lila. Mina favoritblommor :-) Vi gjorde också en tur till K-rauta eftersom vi länge tänkt köpa vita träpinnar som ska vara längst ner på hissgardiner. Killen sågade tålmodigt upp olika längder som vi skulle ha och det bästa han tog inget extra för det.

Nu ska vi ta en liten skogstur med fikakorg. Efter det blir det fönsterputsning och nya gardiner. Vet inte var all energi kommer ifrån kanske är det solen och det vackra vädret. Jag önskar alla en härlig söndag med sol och roligheter. Kram 8-)Vårkänslor;)

Härligt väder idag och det känns att livsandarna väcks till liv. Inte bara naturen och djuren även jag får lust till så mycket. Jag känner mig så privilegierad som har så mycket ledig tid nu. Jag kan äntligen göra precis vad jag vill utan en massa måsten. Men vägen hit har varit lång med många både tråkiga och roliga arbetsdagar. Jag saknar inte jobbet och mina fina arbetskamrater träffar jag ändå. Den bästa av två världar!

Nu har vi äntligen lyckats bli av med annonsen från min syrras fotohemsida som jag nämnde i förra inlägget. Tror att det hade med webbhotellet att göra. Nu har vi hittat ett bra webbhotell "node 365" utan reklam och helt gratis. Det kan man kalla jackpott. Bilderna är ett litet smakprov från fotosidan;

http://refugium.node365.se


         

Ha nu en skön söndagskväll och kramen :)

Onsdags tankar

Våren kom visst av sig lite? Här är regnigt och grått men ändå ser man vårtecken lite överallt i naturen. Ibland är det skönt att vandra omkring i regnvåta marker. Dofterna förstärks och fågelkvittret blir till en vårkonsert. Jag blev lite poetisk men det är svårt att inte ryckas med....Har ni förresten sett den roliga figuren som vattnar blommor på googlesidan - så söt!!!

Jag har hjälpt min syster med en fotohemsida och det gick riktigt bra tills hon skulle sätta in en fb gilla knapp. Där tog det roliga slut när ett envist pop up fönster med reklam för Hostinger webbhotell dök upp på alla sidor. Vi har googlat och provat alla möjliga och omöjliga sätt men pop up fönstret är kvar eller var för jag tror att vi lyckats få bort det. Ska ringa en kompis i morgon och be henne kolla om reklamen ligger kvar på sidan. Hur less kan man bli på såna idiotiska saker. Den reklamen gick inte hem kan jag säga. Jag har gjort många hemsidor förut men aldrig råkat ut för nåt så tokigt.

Jag har gått med i en sån kul grupp på fb som heter "så minns vi vårt 50-, 60- och 70-tal". Vilka minnen som väcks till liv. Härliga musik videor med alla gamla godingar från den tiden. Bilder på allt från resegrammofonen till Tv1:s testbild. I dessa media tider är det svårt att fatta att det bara fanns ett tv program. Den svart vita testbilden med stadshuset tror jag kom 1958 och flickan med skrållan var mellan 1968-1974. Ofta bänkade vi ungar oss i god tid före barnprogrammen så testbilderna kommer man ihåg ;) Inte konstigt att vi längtade till Kalle Anka på julafton.

 

Det är andra tider nu och andra problem. Läste  i GT om det utbredda näthatet bland unga. Varannan ung person mellan 10-16 år känner sig kränkta på nätet och hårdast drabbade är unga tjejer. Amandas stora förebild Nellie Berntsson som är 13 år och bloggar om hästar och livsstil har polisanmält kränkningarna och säger att många sociala medier som "ask" är rena mobbningsplatser. Jag hatar mobbning och hoppas debatten för med sig att vi vuxna, alla tillsammans, visar att det inte är ok att behandla varandra så här.
 
Fortsätter med 5:2 och har fått in en rutin så det är inte så trist under faste-dagarna. Helst motionerar jag ute men ibland blir det gåbandet och qigong. Har sån lust att börja vattengympa och simma men jag kanske sparar det till hösten. Under sommaren vill jag helst vara ute så mycket som möjligt.

Ha en riktigt skön fortsatt vårvecka och kramen.

   

Bilderna kommer från min systers hemsida. Damen i bubblan är en staty vi har hemma och den runda damen finns på Backagårdens café och växthus - en plats för själen i vackra Skåne.

Naturpromenad

I helgen har jag varit med barnbarnet till stallet som ligger några minuter från hennes hem. Vilken lycka för en hästtokig 12-åring. Amanda sköter en häst och har även en del stalltjänst. Hon rider söta Flisan en gång i veckan men kan vara i stallet så mycket hon vill. En riktig winwin situation för tjejerna och för stallägaren som får mycket gratishjälp. Amanda och bästa kompisen Sanna jobbade hårt med städning av spiltor, vägning av hö och krattning av paddock. Det är så roligt att få följa barnbarnen och dela deras intressen. Jag har följt Amanda på hennes hästblogg men nu har hon fått en släng av bloggtorka och tar en liten paus. Kommer att sakna hennes inlägg om hästar och annat men hoppas att hon hittar lusten att komma igen.


Vi har haft ett strålande vårväder i dag med sol och värme. Gjorde en långpromenad efter vårt motionsspår som går genom en naturminnesmärkt hassellund. Här låg tidigare Peppareds gård som varit både prästgård och lantbruk.  Man kan se spåren av gården genom terassmuren, rester av husgrunder och genom att en del trädgårdsväxter som krusbär, snöbär, fruktträd och spirea finns kvar. Det är en vacker och rogivande plats med en liten porlande bäck som rinner förbi. Över bäcken leder en stenbro med tre stora hällar. Vattenkraften har används till att driva kvarnar och på 1800-talet fanns här två kvarnar för husbehov. Runtomkring i området finns rester av stengärdsgårdar och stora gamla ekar. Området är ett naturreservat så skogen har stått orörd på gott och ont. Träden har fått växa sig stora men det är ganska risigt och otillgängligt på sina ställen. En favorit plats även för barnbarnen när de var små. Här vilar Amanda en stund vid den gamla husgrunden.

En bit bort ligger den här trolska tjärnen. På våren kryllar det av nykläckta små
grodor och ett par änder brukar också hålla till här.Ha en fin vårvecka och kramen :)

Våren

Nu är det nog dags för vårskriket som många bloggare pratar om. Den känslan poppar upp efter en skön promenad i skogen. Fågelkvitter i alla buskar och mer och mer vårtecken visar sig. Nu är det en härlig tid som väntar och man kan inte annat än vara glad och förväntansfull. Kul att planera semesterresor till smultronställen  eller till helt nya spännande platser. Utbudet är oändligt stort. Lite svårt att bestämma sig kanske? Jag älskar den svenska sommaren så jag stannar här och håller mig till en del säkra kort men kommer även att utforska en del nya platser som bloggvänner tipsat om. Fantastiskt sätt att få ta del av vänners favoritställen. Bättre än turistbroschyrer.

Ha en riktigt fin vårdag alla kära vänner. Kram :)Let´s dance

Nu har mitt favoritprogram "Let´s dance" börjat igen. Jag tycker det är underhållande och intressant att se hur helt ovana dansare kan lära sig invecklade danser på så kort tid. I lördags visade unge Benjamin Wahlgren var ribban ska ligga denna säsong. Ska bli spännande att följa deltagarnas utveckling.

Jag har alltid gillat dans i alla dess former. Första gången jag dansade något som liknade pardans var i 13 års åldern. Vi hade en fin rund plats i ett skogsparti där byns ungdomar brukade samlas. Nu kom vi tjejer på den lysande iden att med skivspelaren som gick på batterier och högtalare där kunde vi dansa. Pappa övertalades att sätta upp högtalare i träden. Sen återstod bara den svåra biten att få killarna att förstå hur kul det skulle bli. Det var ett gäng rodnande och tafatta  pojkar och flickor som på nåt sätt lyckades ta sig runt till tonerna av "She loves you" med Beatles, "Pretty woman" med Roy Orbinson och inte att förglömma de svenska popgrupperna Hep Stars, The Shanes och Tages. Vi tjejer var nöjda med kvällens övningar vad killarna tyckte var svårare att utläsa.

Efter premiären hände inte så mycket på dansfronten. Ibland åkte vi ungdomar till ett populärt dansställe som låg i Kalludden inte så långt från Vuollerim. Minns speciellt en kväll när det var twisttävling. Vi vann inte men roligt var det!!!  Gick också danskurs med Doria Styvén York  från Boden en känd danslärare som lärde ut alla styrdanser och lite till. Sen kom 70-talet med disco under gnistrande discokulor och sen var inget sig likt. Alla gjorde sina egna rörelser och krumbukter på dansgolvet. Inspirationen kom från filmer som Saturday Night fever och Grease som jag såg inte mindre än tre gånger. Det kunde nog se rätt roligt ut med alla olika stilar och få hade Travoltas benföring. Discodrottningar fanns det gott om Amanda Lear var en och Donna Summer en annan.  Jag skäms nästan men jag måste erkänna att jag dansat fågelsången offentligt mer än en gång.

Under 80-talet började jag och min syster dansa folkdans. Vi tyckte att det var jätteroligt så roligt att min syster körde 30 mil enkelresa för att kunna vara med på träningen mitt i veckan. Hon hann bara sova några timmar innan det var dags att åka tillbaka till jobbet. Det verkar ofattbart idag men i Norrland är det inget avstånd som vi säger. Nu var det också mycket dans på mysiga sommarlogar. Här stod killarna på ena sidan och tjejerna på den andra. När det var dags att bjuda upp kunde det bli rena huggsexan för att få dansa med den där specielle. När sista dansen klingat bort cyklade vi hem i den ljumma sommarnatten.

1985 gick jag och en väninna buggkurs. Utan tvekan en av de roligaste danserna. Vi tränade som besatta till Dire Straits "Walk of life" som jag tycker är en av de bästa låtarna fortfarande. En riktigt bra buggkväll gav lika mycket som ett gympass och var så mycket roligare:)Dansandet har gått i perioder under åren beroende på livets olika faser. Sen jag flyttade hit till västkusten och de kära barnbarnen har jag prioriterat umgänget med familjen. Nu börjar barnen bli större och har mycket annat för sig så kanske tiden har kommit för mormor att ta på dansskorna igen;)

Jag önskar er alla en fin fortsatt värvecka! Kram:)

Veckan som gått

I förra veckan hade jag en släng av influensan och då tittade jag på Malou efter tio. Jag gillar hennes teman. I veckan handlar det om sk helikopterföräldrar. Det är såna som hovrar över barnen hela tiden. Numera finns det föräldrar som till och med följer ungdomar till anställningsintervjuer. Kanske lite svårt att få arbete om man är så osjälvständig. Det är inte så lätt att veta hur man ska vara som förälder. Jag tror många föräldrar har dåligt samvete för att man inte hinner göra allt som man vill med sina barn. Jag känner igen bilden om det dåliga samvetet men jag tror att de flesta vill sina barns bästa och gör så gott de kan. Syrran frågade om jag är en sån där helikoptermormor och det ligger kanske nåt i det :) 

På fredagar är dottern ledig och då brukar vi träffas och hitta på lite olika saker. Nu ville dottern att jag skulle visa hur man gör norrlandsrätten potatispalt. Mamma gjorde världens godaste palt och jag har fortsatt med den mattraditionen. Dotterns familj visade inget intresse för rätten från början men nu tycker alla att det är så gott. Palt är ganska enkelt att göra och sen äter man den med stekt fläsk, lite smör och lingonsylt. Vet inte om man måste vara norrlänning för att uppskatta palt men gott är det!!!

Under förra veckan var det grått och regnigt och jag kunde inte låta bli att ta några kort av regndropparna i träden. Det var så vackert med alla droppar på kvistarna. Svårt att fånga verkligheten med Iphonen i regn. Önskar att jag haft med kameran när jag hittade regnmotiv :( Utsikten med solnedgången har barnbarnet tagit från deras hus. Även regnbilderna är från deras trädgård.

Jag önskar er alla en skön söndag. Kram :)