Visar inlägg från april 2015

Tillbaka till bloggens startsida

Sköna maj välkommen .............

Visst är det härligt när brasorna brinner och studentkåren sjunger in våren. Känner samma känsla varje gång med förväntan och glädje. Nu är våren definitivt här oavsett hur vädret ser ut när rullgardinen åker upp. Kan bara bli bättre .Valborgsmässoafton är en dag när våra små taggiga vänner lever farligt så kolla ordentligt innan ni tänder brasan. 

..

Som jag berättade tidigare har det varit fullt upp med loppis förberedelser och nu står nästa loppis på tur den 14 maj i Kungsbacka. Man kan gott säga att vi fått "blodad tand". Förra gången hade vi mest barnsaker men nu breddar vi utbudet med talböcker, porslin, heminredning och annat som tilltalat en vuxnare skara. 

I veckan har jag tillsammans med min syster och dotter hämtat en segeljolle som låg halvt gömd under vass och annat efter den senaste stormen. Har nog inte riktigt fattat hur mycket det stormat nere vid kusten för här såg det ut som ett slagfält. Förstår inte varifrån alla plastpåsar och skräp kommer ifrån? Jo förstår gör jag nog det är vi människor som skräpar ner men såna mängder???? Jollen var tung så vi fick ta i allt vad vi orkade för att få upp den på släpet. Har upptäckt i släktforskningen att vi långt tillbaka har finskt påbrå och det var nog tack vare "den finska sisun" vi lyckades ;-) Jollen ska ut på försäljning efter lite putsande och fixande.

Jag tog en tur till Plantagen som har massor av lockande varor. Det gäller att fokusera på vad man egentligen skulle ha och sen slinker det ofrånkomligt ner lite annat också. Kryddor stod på agendan och en hel del som citronmeliss och myntor finns redan i kryddlådorna så det blev kompletterande av basilika och fransk dragon som båda är favoriter och en nyhet för mig, mynta grapefrukt. Satte även en blandning av olika sorters sallad. Kunde inte motstå en doftgeranium eller Doktor Westerlunds hälsoblomma som den också kallas. Det är en gammaldags krukväxt som nämnda doktor Westerlund rekommendrade som sovrumsblomma på grund av den goda doften som han ansåg var hälsobringande. Det kan inte bli fel så nu står den i mitt sovrum och sprider friskgörande dofter ...
 

    

Ha en fin valborgsmässoafton. Vårkramar!

Orkidébarn

Jag fick en riktig aha-upplevelse när jag läste någonstans om högkänslig personlighet. Som alltid när jag vill veta mer googlade jag och fann mycket intressant information på nätet. 

Psykologen Elaine Aron har forskat på HSP, högkänslig personlighet i 20 år, och är också den som myntat begreppet. En person med denna personlighet kallas också starkskör, sensitivt begåvad eller orkidébarn. Jag gillar uttrycket "starkskör" för jag känner mig både stark och skör på samma gång. Högkänsliga uppfattar mycket mer nyanser och detaljer än andra på grund av ett känsligare nervsystem - på gott och ont. Många känner till de så kallade maskrosbarnen som växer upp i en hård miljö och ändå blomstrar. Ett orkidebarn är skörare och måste få rätt näring och ljus, men växer med uppmuntran och förståelse för sina egenskaper upp till en väldigt vacker blomma". Källa: aspekt.nu/Högkänslighet 2013 

Svenska Dagbladet har haft en serie om högkänslighet 2012 där Elina N. Aron sa;

"Högkänsliga pejlar in vågor i luften och har en sån låg tröskel för sinnesintryck att det påverkar hela livet. Känsligheten kan vara både en sårbarhet och en gåva - högkänsliga har ett rikt inre liv. Ett knoppande träd kan ge dem ett glädjerus."

Det har hänt att jag fått höra att jag är överkänslig och inte ska ta åt mig så mycket. En hel del av vad som skrivs känner jag igen och det är skönt att kunna sätta fingret på varför jag är så känslosam. Tidigare försökte jag bita ihop och bli tuffare men nu med den här insikten i bagaget känns det som en uppenbarelse :-) Känner igen det här med empatin och att man kan läsa av hur andra mår. Även att man går på djupet med saker och ting och gärna ältar och tänker på det under lång tid. Jag undviker att titta på tv program eller läsa tidningsartiklar som handlar om djurplågeri, barnmisshandel eller andra hemskheter. Kunde dock inte undgå det som skrevs om lilla Engla och många sömnlösa nätter har jag funderat över det vansinniga dådet. Det hör till den negativa sidan att jag har svårt att släppa sånt som berör mig illa. Men å andra sidan finns det många fördelar som att man är fantasifull. kreativ, djupt reflekterande och empatisk. Många har också starka natur- och konstupplevelser.  Viktigt är att ha en bra balans mellan vila och aktiviteter och mellan social samvaro och ensamtid.. Bra råd är att vistas i naturen, motionera, ge sig tid att låta tankarna vandra fritt. Också viktigt att ha ordning och reda omkring sig, många högkänsliga vill ha ett välstädat och harmoniskt hem. Även meditation och yoga är bra för avslappningen.

Är det någon som känner igen sig i det här? Vill du testa om du är högkänslig? Gå in på Ilse Sands hemsida 
sensitiv-hsp.se där det finns mycket att läsa om högkänslighet.

Det finns många bloggar och böcker och jag kan verkligen rekommendera;

My mindful life - En blogg av Marie-Louise Nilsson som skriver bra och tar jättefina foton.
Den högkänsliga människan
 - Av Elaine N. Aron
Drunkna inte i dina känslor
Av författarna Maggan Hägglund och Doris Dahlin.

Världens alla böcker, fulla med tankar och dikter, är ingenting jämfört med en minuts stilla gråt, då känslan svallar i vågor, då själen känner på djupet och hittar fram till sig själv. Tårar är smältande is. Alla änglar är nära den som gråter.” Hermann Hesse

Ha en skön torsdagskväll. Vårkramar!

April, april........

Vi har haft soligt och varmt idag och nu känns det att våren är på väg. Påsken står för dörren och idag är det 1 april, när det är fritt fram att luras. Jag har inte lurat nån och har vad jag vet inte blivit lurad heller. I tidningar och på Facebook luras det hejvilt. T om mat.se drog sitt strå till stacken med att nu hade man korsat bananer och apelsiner med bild och allt ;-)  

Anne-lie med familj har åkt till barnens morfar i Norrbotten. Fick just meddelande att de kommit lyckligt fram till Gävle där de sover över. Så skönt att höra och jag kan andas ut för nu. Vi sköter hästen och kaninerna och Amanda tänker skypa med Comsist. Vet inte riktigt hur det ska gå till men det fixar vi nog. 

Vårt Mölndal är påskpyntat med fjädrar i alla regnbågens färger. Centrum är annars rätt tråkigt nu och är under ombyggnad men vem blir inte glad av alla färgglada påskris? 
Skickade med lite gott och blandat i påskkassar när norrlandsresenärerna gav sig iväg. Min syster Eva hade gjort en fin mosskrans som Anne-lie tog med till minneslunden. En liten påskhälsning till far och mor.


Jag saknar våren i Norrland och har många fina minnen av milslånga vandringar och skidturer ute på fjärden. Varje år plogas ca 25 km isvägar i Luleå skärgård. Det är just den här tiden runt påsk som jag kan få en släng av norrlandslängtan. Annars trivs jag alldeles utmärkt med tidiga vårar och längre somrar här nere. 
 This photo of Isbanan is courtesy of TripAdvisorThis photo of Isbanan is courtesy of TripAdvisorThis photo of Isbanan is courtesy of TripAdvisor


Ha en Glad Påsk alla fina vänner. Kram

0 kommentarer | Skriv en kommentar