Visar inlägg från maj 2015

Tillbaka till bloggens startsida

Blommande gula maskrosfält

I veckan har det varit mycket flängande och farande för min del. Vi har ju blivit loppisbitna så det är mycket rensning både hemma och hos dottern. Mellan varven hämtade vi Amanda i skolan och eftersom vi var lite tidiga åkte vi ner efter en liten byaväg av ren nyfikenhet. Vad hittade vi där??  Jo de vackraste gula maskrosfält jag någonsin sett. Här gällde det att fota innan de förvandlats till en massa duniga bollar. 
 


Maskrosen är antagligen den vanligaste blomman i Sverige. Trots att maskrosen betraktas som ett ogräs räknas den som en av de fjorton viktigaste vilda blommorna i en överlevnads
situation. Roten har en ganska bitter smak så den bör skalas och helst urlakas innan den kokas. Efter 15 minuters kokning är den fullt ätbar och innehåller gott om kolhydrater. De späda bladen kan ätas färska och kallas ibland för "fusk-ruccola". då smaken liknar ruccolan och de innehåller mycket C-vitamin.

Som kuriosa kan nämnas att roten rostades till kaffesurrogat under krigsåren. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt men är numera lagligt. Populärt på 70-talet men jag har inget minne av att jag gjorde maskrosvin eller ens druckit det. 

Maskrosen ger också stora mängder härligt guldfärgad honung eftersom de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.  

När vi hämtat Amanda hälsade vi på Comsist i sommarhagen och han uppskattade maskrosorna lika mycket som vi och fick också en liten blomma på flugmasken.Ros och kram till alla mammor på Morsdag 

 

 


Taggat med: 

Loppis igen .....

Dags för loppis igen!!! Solen strålar i den tidiga timmen och körsbärsträdens blommor har slagit ut i full blom. Jag slutar aldrig förundras över blomsterprakten som plötsligt över en natt klätt träden i rosa och vitt. De blommar under några få dagar så det gäller att stanna upp och njuta så länge det varar. När allt var packat och klart begav vi oss till vårt livs andra loppis som även var en hönsbytardag, vilket märktes på loppis värdinnans galna tuppmössa :-) Nu var det även andra söta djur som byttes som svarta helt bedårande marsvinsungar och gulliga kaniner. Ja, allt fick bytas utom katter och hundar. Även hallonbuskar, kryddor, tomatplantor och mycket annat. Och så var de vi på loppis sidan. Det fanns plats för 30 försäljare men jag tror inte att det var så många. Hur som helst affärerna gick lysande och klara säljfavoriter var DVD filmer som gick som smör i solsken. Även glitter och glamour som armband, diadem, ringar och halsband var uppskattade grejor speciellt av små töser runt 11 år som helt otippat även köpte broscher?  Jag fick till och med sälja en Marilyn Monroe väska till en kvinna som älskade fina saker som glittrade  :-) När jag jobbade på Emmaus visste alla att jag gillade Marilyn så jag fick med tiden en stor samling som jag nu börjar sälja ut. Jag måste medge att vissa är svåra att släppa men samtidigt har jag bestämt mig att bara ha kvar sånt som jag använder i vardagen eller som prydnad. 

Nu går rensningen i ett flygande fläng när man ser hur oanvända prylar ger klirr i kassan. Är redan på gång att boka en tredje loppis i början på juli i Kungsbacka innerstad. Spännande med nya platser och varje gång lär man sig nåt nytt. En viktig regel är att inte börja sälja eller lägga undan innan utsatt tid för att det ska bli så rättvist som möjligt. Man upptäcker att det finns såna som satt i system att norpa åt sig saker när man packar upp och det är lite irriterande när samma kvinna dyker upp på varje loppis. En annan regel är att inte plocka ihop innan utsatt tid om inte vädret sätter stopp eller det är totaldött med köpsugna människor. Det finns säkert fler regler som jag inte har koll på än men som sagt man lär sig. Med tiden kanske vi blir riktiga loppisproffs. Så roligt och även avstressande att göra såna här saker tillsammans och så träffar man så trevliga människor. Ett stort plus :-)

I går fick vi två roliga inbjudningar som vi genast tackade ja till :-) Min svärson skickade en fb inbjudan till midsommarfirande hos dem till alla oss som var med på den härliga festen förra året. Älskar denna tradition och samvaron med alla  fina släktingar. Kanske blir det ett kvällsdopp på midsommaraftonen även i år. Hur roligt som helst :-) Fick också en inbjudan från Hyresgästföreningen om busstur till Borås djurpark. Allt gratis man betalar bara det man äter. Som tur var kunde Amanda slita sig från sin älskade Comsist och Alex är alltid intresserad när det gäller djur så vi ser fram emot den utflykten.
 


I morgon firar vi älskade Amanda som fyller 14 år med tårtkalas efter skolan. Det har blivit så enkelt att handla presenter till henne numera. Hennes önskelista handlar nästan bara om hästgrejor eller ridkläder så allt fixas på Hööks. Lite kläder och smink kan också finnas med på listan samt den obligatoriska chokladen. 


Ha en skön helg alla fina vänner och besökare.  

Vårruset


I måndags var jag med för första gången i Vårruset. Och vilken upplevelse det blev.  Stämningen på topp när 11 000 tjejer sprang, joggade, gick och lunkade runt den 5 km långa banan genom ett vårgrönt Slottsskogen. Så inspirerande med all denna kvinnokraft. Vi hade tur med vädret som var vackert men rätt så blåsigt. Två arrangörstält blåste sönder men inget allvarligare hände. 

I bakgrunden dunkar den härligt medryckande musiken och Blossom Tainton Lindquist peppar deltagarna från scenen. Tjugo minuter innan start leder Friskis & Svettis uppvärmningen till tonerna av Beyonces Run the world. Sen är det bara att hitta sin startgrupp och invänta startsignalen. Eftersom jag inte har hämtat mig från förkylningen än så nöjde jag mig med power walk denna gång men mina kompisar sprang för glatta livet. Jag fick verkligen mersmak och nästa års mål är att springa banan.

Så roligt att kunna göra såna här saker med familjen. Vårat gäng bestod av Anne-lie, Amanda, Lisbet, Eva, Linda och så jag. Både farmor och mormor var alltså med och Amanda gjorde ett jättebra lopp trots att hon var trött och hade haft en stressig dag.

När man anmäler en grupp får man en picknickkorg och efter målgången var det mysigt att sitta ner tillsammans och äta av den goda maten. Vid nio begav vi oss hemåt nöjda med en underbara upplevelse som inspirerade till nya utmaningar. 

Ha en fin onsdag!  Kramar från vårrusiga mig

  

 

Lördags mix

Första långpromenaden efter en veckas förkylning. Känner mig fortfarande trött och hängig men "Vårruset" på måndag ska jag nog klara av. Blir en riktig folkfest med 12 000 anmälda och nu håller vi bara tummarna att vädret blir OK.

I dag körde ett 50-tal sportbilar förbi och även om jag inte är så intresserad av bilar måste jag medge att det var pampigt med så många i alla möjliga färger. Säkert på väg till en träff nånstans. Kom inte ihåg att ta kort från början men några lyckades jag få med. Tyvärr suddiga tagna genom fönstret.

Nu ska jag fortsätta med röjningen för att hitta säljbara prylar till torsdagsloppisen. Den här gången i Kungsbacka och det är också höns bytardag. Det blir nåt nytt men jag antar att man byter olika hönsraser med varandra. Spännande att se hur det går till.

Det kändes lite konstigt att se Lets dance igår igen men det är klart att 10 år ska firas. Kan inte fatta att det är så länge sen första programmet gick. Så roligt att se tidigare deltagare dansa igen. En del var lite ringrostiga men det får man räkna med speciellt de som var med första åren. Jag tycker att Anton och Sigrid är i en klass för sig men Morgan var också riktigt bra.  

 

Nu blommar även körsbärsträden på vår gård och även om det är lite kallt får man klara vårvibbar. Nu kan det bara bli bättre :-)


Foto; Lovethispic

Ha en fortsatt fin helg! Kram/Gunilla 

Naturlära - Lars Lerin

 

Naturlära av Lars Lerin är en njutning för både ögat och själen. Hans texter är sann poesi och grundar sig på dagboksanteckningar, observationer och reflektioner. Han använder också citat av några av mina favorit författare som Werner Aspenström och Harry Martinsson som liksom Lerin utgår från naturen. Lerin berättar om vardagliga upplevelser med känsla och en lyhördhet som berör och väcker många tankar och igenkännanden hos mig. 

Lerin har många strängar på sin lyra och kombinerar texterna med underbara akvareller och bilder som trollbinder mig och som gör den här boken till den vackraste naturboken någonsin. Här visar Lars Lerin den unika talangen han har både som konstnär och författare.

Lerin fångar själen hos flagade ödehus med känsla och all den respekt som dessa kärleksfullt byggda hus så väl förtjänar. Både extriören och insidan som utsikten över björkarna och den grönskande ängen genom det gamla fönstret. Jag som inte kan få nog av gamla hus och vackra fönster får en himelsk upplevelse. 

    

Han skildrar årstiderna och tidens gång varsamt och detaljrikt med alla skiftningar och färger. Så likt som möjligt och Ibland vet man inte om det är en målning eller ett foto.  

Naturlära vann Augustpriset som årets svenska fackbok 2014. 

Lars Lerins egna ord på baksidan av boken;

" Jag har målat mer än vanligt den senaste tiden utan andra ambitioner än att få det så likt som möjligt.Bläddrar varsamt i mammas gamla herbarium, placerar ut växter bland landskapsutsnitten från Räggårdsviken, broderar med tunnaste penseln, prickar och mejslar fram skrevor, mossdottar och lavar, himmelblänket i hällkar och vasspyttar. Ett universum att inventera."

Den här boken får ligga framme så jag kan titta i den lite då och då. En sån bok som man kan njuta av många gånger och jag kan varmt rekommendera den.

Går att beställa på Lars Lerin - Sandgrund och här kan ni också läsa om den nya boken "Axels tid" som kommer i höst.

Ha en fin helg! Kram/Gunilla

Installationer

     

I dag har jag rensat bland mina foton på datorn. Många har det blivit och ordningen var inte den bästa. Har lagt upp ett mappsystem som jag tror kommer att underlätta fotohanteringen väsentligt. Är så less på allt sökande som tar tid och energi och slutar med fullständig frustration. 

Sköna minnen poppar upp när jag hittar en massa foton som jag glömt bort. Som de här av installa- 
tionerna som fanns i Trädgårdsförningen och Botaniska Trädgården här i Göteborg. Jag är svag för prismor och glittrande pärlor som speglar den gröna sköna omgivningen. Så vackert tycker jag.

Passade också på att rensa i mappar till gamla hemsidor och där hittade jag Karin Boyes vackra dikt "I rörelse". Jag hade en period när jag slukade alla diktböcker jag kom över och den här dikten är en av mina favoriter. 
 

    Den mätta dagen, den är aldrig störst. 
    Den bästa dagen är en dag av törst.

    Nog finns det mål och mening i vår färd -
    men det är vägen, som är mödan värd.

    Det bästa målet är en nattlång rast,
    där elden tänds och brödet bryts i hast.

    På ställen, där man sover blott en gång,
    blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

    Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
    Oändligt är vårt stora äventyr.


Ha en fin fortsättning på helgen! Kram/Gunilla