I veckan har det varit mycket flängande och farande för min del. Vi har ju blivit loppisbitna så det är mycket rensning både hemma och hos dottern. Mellan varven hämtade vi Amanda i skolan och eftersom vi var lite tidiga åkte vi ner efter en liten byaväg av ren nyfikenhet. Vad hittade vi där??  Jo de vackraste gula maskrosfält jag någonsin sett. Här gällde det att fota innan de förvandlats till en massa duniga bollar. 
 


Maskrosen är antagligen den vanligaste blomman i Sverige. Trots att maskrosen betraktas som ett ogräs räknas den som en av de fjorton viktigaste vilda blommorna i en överlevnads
situation. Roten har en ganska bitter smak så den bör skalas och helst urlakas innan den kokas. Efter 15 minuters kokning är den fullt ätbar och innehåller gott om kolhydrater. De späda bladen kan ätas färska och kallas ibland för "fusk-ruccola". då smaken liknar ruccolan och de innehåller mycket C-vitamin.

Som kuriosa kan nämnas att roten rostades till kaffesurrogat under krigsåren. Av blommorna kan man göra maskrosvin. Det var länge olagligt men är numera lagligt. Populärt på 70-talet men jag har inget minne av att jag gjorde maskrosvin eller ens druckit det. 

Maskrosen ger också stora mängder härligt guldfärgad honung eftersom de är utmärkta biväxter med högsta betyg på nektar och pollen.  

När vi hämtat Amanda hälsade vi på Comsist i sommarhagen och han uppskattade maskrosorna lika mycket som vi och fick också en liten blomma på flugmasken.Ros och kram till alla mammor på Morsdag