"När man tvivlar på sig själv och livet är det bra att ha en julros vid dörren." Så skriver Karin Berglund i Bonniers stora bok om trädgård. Starkare tröst än undret under snön finns inte enligt henne. Jag är beredd att hålla med för julrosen är så magiskt vacker och exklusiv när de små till synes bräckliga knopparna strävar upp genom snön. De liknar anemoner eller vintergäck som de är nära släktingar till. Det finns 20 olika arter av julros och mängder av hybrider. Julrosen bjuder på ett färgspektra från grönt och vitt till gult, rosa, rött och mörkt violett. Blommorna kan också vara fläckiga och de kan ha olika former som anemon- eller klockform, och de kan vara enkla, halvfyllda eller fyllda. De hör till familjen ranunkelväxter. Julrosen blommar vanligen i mars - maj, men om vintern är tillräckligt mild kan den även börja blomma i november eller december. 
 



I Sverige är det bara den grönblommande klockjulrosen, Helleborus foetidus, som finns naturligt förvildad. 

I Botaniska Trädgården i Göteborg finns en hel del julrosor på lite olika platser. Den bästa tiden om man är intresserad av julrosen är tidig vår, gärna runt mars - april då de blommar rikligt. 





Enligt sägnen användes julrosen förr till att mota bort onda väsen. Man hängde upp den i lagårdsdörren för att skydda djuren. 

Även Selma Lagerlöf tyckte det var något magiskt med julrosen. Hon skrev en fantastisk julberättelse - Legenden om julrosorna från 1908.

”Rövarmor och hennes familj bor i en grotta i Göingeskogen i norra Skåne. De har svårt med mat och är fördrivna från samhället pga deras tjuvaktighet. När rövarmor når fram till ett kloster på tiggarstråten fascineras hon av alla de vackra blommor och örter som växer där. Hon berättar för gamla munken Hans om en ännu vackrare trädgård som varje julnatt växer upp i Göingeskogarna. Han blir intresserad och tar sig dit nästa jul. 

Rövarmor har inte överdrivit. Det är ett paradis som möter munken och han dör lyckligt mitt i all blomsterprakt. Fastklamrad i hans hand finner man några rotknölar som förs tillbaka till klostret. Först till jul året därpå blommar knölarna. Det är julrosen och det var så denna vackra blomma nådde oss.”

Hur konstigt det än kan låta, med tanke på min fascination för blomman, har jag aldrig haft en julros men den här julen ska det bli ändring. Har sett en fantastisk julros hos blomsteraffären som jag ska köpa och då passar det bra med dessa skötselråd som jag lånade hos Blomfantast som är en jättefin blogg om växter och blommor.

Julrosen är lättsam och kräver inte mycket för att trivas. 

  • Håll den fuktig. Den vill varken torka ut eller stå för blött.
  • Vill du att den ska blomma längre så låter du den stå svalt. Då krävs det mindre vatten.
  • När den blommat över kan du låta den stå någonstans lite svalare och sedan plantera ut den i trädgården på vårkanten. 
  • Utomhus gillar den att stå halvskuggigt.
  • Man ska vara lite försiktig när man fixar och donar med julrosen. Den har en växtsaft som kan vara starkt irriterande på huden. Dessutom är växten giftig, så det kan vara läge att undvika den om man har småbarn och djur som brukar stoppa saker i munnen.