Naturlära av Lars Lerin är en njutning för både ögat och själen. Hans texter är sann poesi och grundar sig på dagboksanteckningar, observationer och reflektioner. Han använder också citat av några av mina favorit författare som Werner Aspenström och Harry Martinsson som liksom Lerin utgår från naturen. Lerin berättar om vardagliga upplevelser med känsla och en lyhördhet som berör och väcker många tankar och igenkännanden hos mig. 

Lerin har många strängar på sin lyra och kombinerar texterna med underbara akvareller och bilder som trollbinder mig och som gör den här boken till den vackraste naturboken någonsin. Här visar Lars Lerin den unika talangen han har både som konstnär och författare.

Lerin fångar själen hos flagade ödehus med känsla och all den respekt som dessa kärleksfullt byggda hus så väl förtjänar. Både extriören och insidan som utsikten över björkarna och den grönskande ängen genom det gamla fönstret. Jag som inte kan få nog av gamla hus och vackra fönster får en himelsk upplevelse. 

    

Han skildrar årstiderna och tidens gång varsamt och detaljrikt med alla skiftningar och färger. Så likt som möjligt och Ibland vet man inte om det är en målning eller ett foto.  

Naturlära vann Augustpriset som årets svenska fackbok 2014. 

Lars Lerins egna ord på baksidan av boken;

" Jag har målat mer än vanligt den senaste tiden utan andra ambitioner än att få det så likt som möjligt.Bläddrar varsamt i mammas gamla herbarium, placerar ut växter bland landskapsutsnitten från Räggårdsviken, broderar med tunnaste penseln, prickar och mejslar fram skrevor, mossdottar och lavar, himmelblänket i hällkar och vasspyttar. Ett universum att inventera."

Den här boken får ligga framme så jag kan titta i den lite då och då. En sån bok som man kan njuta av många gånger och jag kan varmt rekommendera den.

Går att beställa på Lars Lerin - Sandgrund och här kan ni också läsa om den nya boken "Axels tid" som kommer i höst.

Ha en fin helg! Kram/Gunilla